گوهر وقت و ارزش آن
شخص اگر گذر زمان و فرصتهاي پيشآمده را درك نكند، حركت زمان را به فراموشي ميسپار
زمان گوهر كميابي است كه اگر از دست رود، به هيچ روي جبرانپذير نخواهد بود. مولا علي در همين زمينه ميفرمايند: «اَلْفُرْصَهُْْ تَمَرُّ مَرَّ السَّحابِ؛ فرصت و زمان، چون ابر با شتاب ميگذرد.» نكتهاي كه بايد بدان توجه داشت اين است كه شخص اگر گذر زمان و فرصتهاي پيشآمده را درك نكند، حركت زمان را به فراموشي ميسپارد و به واقع،بدون استفاده بهينه از آن، خود را فريفته است.
درمان
قدرشناسي از وقت و فرصت به دست آمده:براي درمان وقت ناشناسي و پيبردن به ارزش گوهر زمان، توجه به برخي نكات راهگشا است.
1. تباهسازي عمر كه پس از گذر آن، نميتوان آن را جبران كرد. در اين باره بياني از كاملترين انسان روزگاران، پيامبر بزرگوار اسلام نقل شده كه فرموده است: «يا أَباذَرُ اِيّاكَ وَ التَّسْويفَ بِأَمْلِكَ...؛ اي ابوذر!تو را از اهمالكاري و امروز و فردا كردن، با اتكا به آرزوهايت (اميدهاي واهي) برحذر ميدارم.»
2. امروز از آن توست. پيامبر اسلام (صلّي الله عليه و آله) در ادامه توصيه خود به ابوذر درباره ضرورت نكته اول فرمودهاند: «فَإِنَّكَ بِيَوْمِكَ وَ لَسْتَ بِما بَعْدَهُ؛ چرا كه تو به امروزت تعلّق داري، نه به آن چه بعد از آن فراميرسد.» اگر بهنگام،ارزش زمان را بداني، قدر فردا را هم خواهي دانست و حق آن را ادا خواهي كرد: «فَاِنْ يَكُنْ غَدٌ لَكَ فَكُنْ في الْغَدِ كَما كُنْتَ فِيالْيَوْمِ؛ پس اگر براي تو فردايي باشد،فردا نيز چون امروز قدرشناس خواهي بود.»
3. در بهره گيري از فرصتهاي امروز، پشيماني نيست. حديث نبوي ياد شده، با اشاره به همين نكته اين گونه ادامه مييابد: «وَإِنْ لَمْيَكُنْ غُدٌ لَكَ لَمْ تَنْدَمْ عَلي ما فَرَّطْتَ فِي الْيَوْمِ...؛اگر فرصت را غنيمت شمردي و فردايي براي تو نبود، بر آن چه كه امروز از دست خواهي داد، هرگز پشيمان نخواهيشد».